Isotron | Inzichten & Nieuws

Unitronics bakt ze bruin!

Geschreven door Isotron | 03 september 2024

Holland Bakkerij Systemen prefereert receptuurmogelijkheden UniStream PLC

Receptuurbeheer. Logging naar Excel. Snelheid. Duidelijke afleesbaarheid. Modern design. Allemaal aspecten die Henk Holland van Holland Bakkerij Systemen uit Rijssen heeft doen besluiten om de Unitronics UniStream PLC in zijn projecten in te zetten.

Ruim twintig jaar geleden is Henk Holland met zijn bedrijf gestart omdat er in het productieproces van een brood- en banketbakkerij veel te automatiseren valt. Zo kan de bakker door automatisering simpelweg efficiënter werken en daardoor een betere marge behalen. Holland Bakkerij Systemen heeft in de afgelopen decennia een uitstekende reputatie opgebouwd binnen de bakkersbranche. Mede door de inzet van zijn innovatieve ideeën.

Henk geeft aan altijd nieuwe ideeën te hebben, vooral op het gebied van probleemoplossing binnen de bakkersbranche. Binnen deze sector is Henk namelijk opgegroeid. Henk Holland liep altijd bij zijn opa in de bakkerij rond en heeft daarna ook nog geruime tijd in deze branche gewerkt. In 1992 heeft Henk besloten om zich volledig te richtten op het ontwikkelen van machines voor de banket- en broodbakkerijen en op het realiseren van klantspecifieke systemen. Zeker met hun eigen ontwikkelde PLC gestuurde Deeg Proces Computer (DPC) is Holland Bakkerij Systemen hier heel succesvol in.

Alle activiteiten van Holland Bakkerij Systemen in één woord samenvatten is onmogelijk. Dit omdat zij een diverse mix van activiteiten aanbieden die nodig zijn om tot een gedegen en efficiënt productieproces te komen.

Waarom een Unitronics PLC besturing?

Om alle ideeën vorm te kunnen geven, doet Henk Holland veelal een beroep op de Unitronics UniStream PLC’s van Isotron. Zo heeft Holland Bakkerij Systemen een systeem ontwikkeld waarbij de operator op het kleuren touchscherm van de Unitronics UniStream PLC zelf een recept voor deegbereiding kan samenstellen.

Het touchscherm wordt gekenmerkt door een intuïtieve manier van bedienen. Via het doorlopen van zelf te definiëren stappen in het deegbereidingsproces wordt er op de PLC een recept samengesteld wat vervolgens ook wordt opgeslagen op de SD-geheugenkaart in de PLC. Ook de interactieve opzet van bedienen is een sterk punt. Zodra een medewerker het proces heeft gestart, komt het bewuste (deel) menu van het recept op het scherm naar voren waardoor het deegbereidingsproces duidelijk te volgen is.

Doordat de UniStream PLC-serie standaard over twee geïntegreerde ethernetpoorten beschikt, is er vanuit de PLC een netwerkkoppeling gerealiseerd met een PC op kantoor. Hierdoor kan de bakker ook op kantoor het productieproces volgen.


Receptuurafhandeling is een groot voordeel van de UniStream PLC

Proceswaarden worden getoond op het kleuren touchdisplay


Naast de UniStream PLC in de productieruimte kan deze kantoor PC ook dienen als station om recepturen samen te stellen of te beheren. Vervolgens worden deze naar de PLC bij de deegmachine gestuurd. Omdat een PC in het proces is geïntegreerd, is het ook mogelijk om alle recepturen, trending en loggingsdata vanuit de PLC op deze PC op te slaan en in Excel weer te geven.

Proces- en receptgegevens worden vanuit de UniStream PLC eenvoudig in Excel verwerkt

Monitoring en bediening op afstand

Bijkomend voordeel is dat zij op afstand via VNC viewer ook het hele systeem kunnen bedienen en monitoren. Henk Holland geeft aan dat deze manier van werken erg succesvol is, vooral in situaties waar zich calamiteiten voordoen. Doordat de UniStream PLC ook een eigen Password Protection Systeem heeft, kunnen gebruikers op verschillende niveaus inloggen, bijvoorbeeld op Operator of Service niveau.

Daarom een Unitronics PLC besturing!

Door de combinatie van moderne hardware functies en de gratis Unilogic™ programmeersoftware, biedt de UniStream serie van Unilogics veel voordelen voor Holland Bakkerij Systemen. Dit was voor Holland een extra stimulans om voor de Unitronics Unistream PLC te kiezen.

Niet alleen de object georiënteerde programmastructuur, waar zeer aangenaam mee te werken valt, is een pluspunt. Ook de cyclussnelheid en de duidelijke afleesbaarheid van het kleuren touchscherm in een kunstlichtomgeving is voor hen erg belangrijk. 


Isotron is als Unitronics distributeur betrokken bij vraagstukken waarbij klanten op zoek zijn naar de juiste oplossingen voor hun industriële automatiseringsvraagstuk. Door de Unitronics Unistream PLC serie met optimale prijs/kwaliteitsverhouding kunnen wij met jou veel interessante mogelijkheden creëren. 

De Unitronics UniStream PLC-lijn is in 2014 in de Benelux geïntroduceerd. Sinds die tijd zijn deze producten onverminderd populair bij onze klanten. De combinatie van PLC-HMI en I/O in één product, samen met de eenvoudige en gratis UniLogic-applicatiesoftware, heeft er inmiddels al toe geleid dat er veel interessante projecten met de UniStream zijn uitgevoerd.