Isotron | Inzichten & Nieuws

In 5 stappen naar operationele efficiëntie in zuivelverwerking

Geschreven door Isotron | 10 februari 2025

De zuivelverwerking staat voor grote uitdagingen. Strengere regelgeving, hogere energiekosten en de vraag naar duurzame productie maken het lastig om efficiënt en winstgevend te blijven werken. Tegelijkertijd moet je blijven voldoen aan eisen rondom kwaliteit en voedselveiligheid. Voor fabrikanten en machinebouwers betekent dit dat processen betrouwbaarder, schaalbaarder en duurzamer moeten worden, zonder in te leveren op kwaliteit.

Industriële automatisering biedt een oplossing. Met geavanceerde technologie kun je kosten besparen, verspilling verminderen en eenvoudig voldoen aan strikte eisen. In deze blog laten wij zien hoe de zuivelwerkingsindustrie in vijf stappen meer efficiëntie en duurzaamheid bereikt. Met industriële automatisering maak je jouw productieproces klaar voor de toekomst.

Stap 1: Regelgeving en compliance: De basis voor succes

Rondom de pasteurisatie van melkproducten gelden strenge regels om de voedselveiligheid en kwaliteit te waarborgen. Denk aan richtlijnen zoals FDA 21 CFR Part 11, EudraLex bijlage 11, HACCP en ALCOA+ voor gegevensintegriteit. Deze regels gelden niet alleen voor het proces, maar ook voor de gebruikte apparatuur en pasteurisatiegebieden.

Deze regels zijn essentieel voor voedselveiligheid, gegevensintegriteit en procescontrole, maar maken processen soms complex en tijdrovend. Met digitale gegevensrecords leg je automatisch belangrijke gegevens vast. Onze datarecorders en controllers zoals de Nanodac en 61X0A zorgen ervoor dat je temperaturen, stroomsnelheden, drukverschillen en andere cruciale parameters altijd nauwkeurig kunt volgen. Bij melkpasteurisatie krijg je hierdoor de garantie dat elk deeltje van het melkproduct wordt blootgesteld aan de juiste temperatuur gedurende de juiste tijd.

Automatisering bespaart tijd, verlaagt de kans op terugroepacties en boetes en helpt je om aan de strengste regelgeving te blijven voldoen. Een stevige basis voor een toekomstbestendige productie.


Good
 Automated Manufacturing Practice

GAMP® is ontwikkeld om te voldoen aan de veranderende verwachtingen van de FDA en andere regelgevende instanties. Het wordt wereldwijd erkend en gebruikt door veel gereguleerde bedrijven en hun leveranciers.

Onze GAMP® 5 engineering-aanpak helpt klanten in de naleving en vereenvoudigen van de te behalen conformiteiten en richtlijnen.

SPE GAMP® 5 documentsjablonen en producten met ingebouwde specifieke functies vergemakkelijken het om te voldoen aan deze richtlijnen.

Stap 2: Digitaal gegevensbeheer: Betrouwbaarheid en integriteit

Papieren administratie is inefficiënt en foutgevoelig, vooral tijdens audits of inspecties. Met digitaal gegevensbeheer werk je efficiënter, betrouwbaarder én voldoe je eenvoudiger aan regelgeving en richtlijnen zoals HACCP. Digitale systemen, zoals de Nanodac recorders, slaan al je gegevens veilig en fraudebestendig op. Dit voorkomt menselijke fouten en zorgt ervoor dat alle belangrijke data altijd beschikbaar en up-to-date is.

Bovendien maakt digitalisering het mogelijk om data real-time op te slaan, te analyseren en trends te identificeren. Hierdoor kun je niet alleen sneller reageren op afwijkingen, maar ook processen optimaliseren en verspilling verminderen.


Traceerbaarheid via Fraudebestendige
digitale gegevensrecords

Deze recorders registreren in een niet manipuleerbaar formaat wat een vereiste is voor de geldende regelgeving. De gebruikte recorders hebben gebruikerstoegang en wachtwoordbeheer om onwettige gebruikerstoegang te voorkomen. Ze zijn gekoppeld aan Microsoft Active Directory. De gegevens worden digitaal opgeslagen in het interne geheugen. Dit vermindert het risico op gegevensverlies als de server of communicatie tijdelijk wegvalt. De 'Store and Forward' functie ondersteunt de betrouwbaarheid van archivering. De ontbrekende data wordt aangevuld met opslagdatabases zodra de communicatie wordt hervat. Per batch kan het proces nagegaan worden op calamiteiten. Er is inzicht in de proceswaarden en de instellingen van het proces. Dit hele systeem houdt rekening met Cybersecurity Robustness en de noden voor Industrie 4.0.

 

Stap 3: Precisieproces-besturing: Efficiëntie door automatisering

Zuivelverwerking vraagt om precisie. Processen zoals pasteurisatie moeten nauwkeurig worden gemonitord om veiligheid en kwaliteit te waarborgen. Handmatige monitoring is niet langer voldoende, maar automatisering is de sleutel.

Met precisieproces-besturingsoplossingen heb je alles onder controle. Met automatische oplossingen zoals de STLR (Safety Thermal Limit Recorder) en FRC (Flow Recorder Controller) worden parameters als temperatuur en stroomsnelheid real-time gemonitord en geregistreerd.

Bij afwijkingen grijpt het systeem direct in. Zo stuurt de STLR de melk bij een te lage temperatuur automatisch terug voor herverwerking. Hierdoor voldoe je altijd aan de veiligheidsnormen. En lever je consistent hoogwaardige producten af.


Weergeven en analyseren van data via Data 
Reviewer om recall acties tegen te gaan

Met Data Reviewer kun je historische gegevensbestanden weergeven, analyseren, afdrukken en delen. Hoe en wanneer jij wilt.

Met de Auditor-optie wordt een volledig controlespoor geboden voor annotaties. Met gebruikersverificatie en elektronische handtekeningen om verantwoording, integriteit en vertrouwelijkheid van de brongegevens te vergemakkelijken.

Jouw procesgegevens zijn niet alleen een middel om naleving van regelgeving aan te tonen. Het geeft ook inzicht in jouw productieprocessen en helpt jou om gebieden te identificeren waar verbeteringen mogelijk zijn.

 

Stap 4: Energie-optimalisatie: Duurzaam produceren

Energie is een van de grootste kostenposten in de zuivelverwerking. Met geavanceerde vermogensregeling kun je energieverbruik verminderen en slim beheren. Automatiseringsoplossingen, zoals warmtewisselaars en drukverschilregelaars, zorgen ervoor dat energie efficiënt wordt gebruikt. Zo verwarmt een warmtewisselaar melk tot de juiste pasteurisatietemperatuur. Daarna koelt deze af terwijl zoveel mogelijk energie wordt hergebruikt. Dit vermindert verspilling en bespaart kosten.

Real-time monitoring stelt je daarnaast in staat om energieverbruik bij te sturen en verspilling te voorkomen. Energie-optimalisatie is dus een belangrijke stap richting duurzame productie – voor jouw organisatie én voor het milieu.

Stap 5: Standaardisatie met flexibiliteit: Klaar voor elke uitdaging

In de zuivelverwerking zijn processen vaak uniek per fabriek. Tegelijkertijd wil je voldoen aan hoge standaarden om consistentie, kwaliteit en compliance te garanderen. Hoe combineer je dat? Met oplossingen die standaardisatie én flexibiliteit bieden.

Met onze Digital Engineered Solutions hebben wij gestandaardiseerde oplossingen ontwikkeld voor o.a. STLC en FRC. De datarecorders zijn vooraf geconfigureerd om te voldoen aan bestaande regelgeving rondom gegevensregistratie, stroomregeling en procescontrole. Hierdoor word je volledig ontzorgt voor het naleven van de regelgeving.

Maar wij zien ook het belang van maatwerk, want ieder productieproces is uniek. Of je nu HTST- of UHT-pasteurisatie gebruikt, de configuraties worden afgestemd op jouw apparatuur en werkwijze. Dit biedt niet alleen zekerheid, maar geeft je ook de vrijheid om je processen te optimaliseren zonder in te leveren op kwaliteit of compliance. Zo ben je klaar voor huidige uitdagingen én maak je jouw productie ook futureproof.

6100A
Papierloze grafische datalogger

Nanodac
Temperatuurregelaar en datalogger

Eurotherm
Data
reviewer

Unitronics
Programmable Logic Controller

 

Best practice in HTST-pasteurisatie

HTST-pasteurisatie (High Temperature Short Time) is een veelgebruikte methode in de zuivelindustrie. Bij HTST-pasteurisatie (High Temperature Short Time) helpen onze oplossingen je om processen veilig, efficiënt en compliant te houden

  • Temperatuurcontrole: De temperatuur van de melk wordt continu geregeld en onafhankelijk geregistreerd door een STLR. Bij afwijkingen wordt melk automatisch teruggeleid voor herverwerking.
  • Stroomsnelheidsbeheer: De FRC voorkomt kwaliteitsverlies en garandeert een veilige verwerking door afwijkingen in stroomsnelheid van de melk tijdig te corrigeren.
  • Drukverschilregeling: Onze drukverschilregelaars bewaken de druk in warmtewisselaars en sturen waar nodig bij, om contaminatie te voorkomen.
  • Gegevensregistratie: Alle parameters worden centraal opgeslagen, wat zorgt voor traceerbare en auditbestendige data.

Jouw productieproces klaar voor de toekomst

Efficiëntie en duurzaamheid zijn dus onmisbaar in de moderne zuivelverwerking. Met industriële automatisering creëer je processen die niet alleen voldoen aan regelgeving, maar ook energie besparen, fouten minimaliseren en de productkwaliteit verhogen.

Bij Isotron begrijpen we de unieke uitdagingen van de zuivelindustrie. Als expert in maatwerkoplossingen voor industriële automatisering ondersteunen wij zowel fabrikanten als machinebouwers.


Benieuwd naar wat wij voor jouw organisatie kunnen betekenen?

Neem contact met ons op en ontdek hoe onze oplossingen jouw processen efficiënter en duurzamer maken.