De maakindustrie speelt een onmisbare rol in onze samenleving. Maar terwijl deze sector digitaliseert en globaliseert, wordt hij steeds vaker doelwit van cyberaanvallen. Meer dan 25% van alle cyberincidenten is gericht op de maakindustrie.
Wat maakt deze sector zo aantrekkelijk voor cybercriminelen? Het antwoord ligt in de digitalisering van productieprocessen. En de sterke afhankelijkheid van ketenpartners zoals leveranciers, transporteurs en klanten.
In deze blog ontdek je hoe je jouw bedrijf weerbaar kunt maken nu het gevaar van cyberdreigingen steeds groter wordt. We delen welke cruciale stappen je moet maken en welke belangrijke richtlijnen er zijn. Ook laten we zien hoe wij jou kunnen ondersteunen om jouw organisatie en processen veilig te houden.
Cyberaanvallen hebben een ingrijpende impact op bedrijven in de maakindustrie. Denk aan financiële verliezen door productiestilstand, datalekken of zelfs schade aan apparatuur. Bovendien neemt de druk toe om te voldoen aan strenge wet- en regelgeving. Een voorbeeld is de NIS2-richtlijn die bedrijven verplicht ernstige incidenten binnen 24 uur te melden.
Naast NIS2 zijn de Cyber Resilience Act (CRA) en de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG) andere belangrijke richtlijnen. Zo stelt de CRA vanaf 2025 speciale veiligheidseisen aan draadloze apparatuur en gebruikte hard- en software. Met de AVG worden technische en organisatorische maatregelen bedoeld om persoonsgegevens te beschermen tegen o.a. datalekken en cyberaanvallen.
Voor veel organisaties vormt de beveiliging van hun operationele technologie (OT) een grote uitdaging. Machines en systemen die jarenlang prima functioneerden, zijn vaak niet ontworpen met cybersecurity in gedachten. Door hun verbinding met IT-netwerken worden ze echter kwetsbaar voor aanvallen. De vraag is: hoe zorg je ervoor dat jouw bedrijf weerbaar is tegen de toenemende cyberdreigingen?
De beste verdediging tegen cyberaanvallen is een combinatie van preventieve maatregelen, technologische oplossingen en bewustwording binnen de organisatie.
Een paar cruciale stappen zijn:
Wij begrijpen hoe belangrijk het is om productieprocessen en systemen optimaal te beveiligen, zonder de operationele efficiëntie in gevaar te brengen. Met oplossingen zoals Secomea, een toonaangevend platform voor veilige industriële communicatie, helpen wij bedrijven in de maakindustrie hun cybersecurity te versterken.
Met Secomea bieden wij een oplossing die niet alleen de risico's van cyberdreigingen minimaliseert, maar ook bijdraagt aan de continuïteit van jouw bedrijfsvoering.
Cybersecurity is geen eenmalige investering, maar een continu proces. Bedrijven in de maakindustrie moeten bewust blijven van de risico's en proactief werken aan oplossingen. Bij Isotron staan we klaar om je te ondersteunen met technologie op maat en expertise die jouw bedrijf veiliger maken.
Wil je weten hoe wij jouw organisatie kunnen helpen? Neem contact op voor een vrijblijvend adviesgesprek en ontdek wat we samen kunnen bereiken. |