Isotron | Inzichten & Nieuws

De perfecte mix: veiligheid en efficiëntie in de bakkerij wereld met de nieuwe machineverordening

De perfecte mix: veiligheid en en efficiëntie in de bakkerij industrie met de nieuwe machineverordening

De bakkerijsector vormt een bijzondere combinatie van een traditioneel ambacht en moderne technologie. Elke dag worden eenvoudige ingrediënten omgezet in heerlijke producten. Maar achter dit smakelijke proces schuilt een cruciaal aspect dat nog te vaak over het hoofd wordt gezien: machineveiligheid.

In deze blog ontdek je waarom de nieuwe machineverordening een belangrijke stap is richting een nog veiligere bakkerijsector. Je leest hoe een goede voorbereiding jouw bedrijf helpt en welke oplossing ervoor zorgt dat jouw productieproces soepel blijft verlopen.

Potentiële gevaren vereisen creëren van veiligere werkomgeving

Machines spelen een centrale rol in de moderne (industriële) bakkerij. Van koekjes tot croissants en brood: alles komt voorbij. Hoewel deze machines het werk gemakkelijker en efficiënter maken voor de bakkers, brengen deze ook potentiële gevaren met zich mee.

Van snij- en kneusgevaar tot verbranden – de risico's zijn reëel en constant aanwezig. Daarom is machineveiligheid niet alleen een wettelijke vereiste via de Machinerichtlijn 2006/42/EG. Het is ook absolute noodzaak om een veilige werkomgeving te waarborgen voor medewerkers in de bakkerijen.

 

De nieuwe Verordening voor Machines (EU 2023/1230): wat verandert er?

De huidige machinerichtlijn dateert uit 2009. Maar techniek staat niet stil. Daarom treedt in januari 2027 de nieuwe machineverordening in werking: de Verordening voor Machines (EU 2023/1230).

Deze nieuwe verordening stelt strengere eisen aan de veiligheid van machines. Het doel is om zo het aantal ongevallen in de industrie drastisch te verminderen. Daarnaast neemt ook de digitalisering in de bakkerijsector meer toe. AI en (autonome) robotica leveren een steeds grotere bijdrage aan het verbeteren van de gezondheid en veiligheid in het productieproces. Ondanks deze voordelen, kunnen deze technologieën ook aanzienlijke risico's vormen voor de veiligheid van mensen. Het is daarom belangrijk dat bij de ontwikkeling en toepassing van deze technieken veiligheidsnormen en -protocollen worden gevolgd om dergelijke gevaren te minimaliseren.

De nieuwe Verordening voor Machines (EU 2023/1230) heeft implicaties voor de bakkerijsector en machinebouwers. Bestaande machines moeten worden aangepast en nieuwe machines moeten standaard voldoen aan de nieuwste veiligheidsstandaarden.

Mis-en-place: goede voorbereiding is cruciaal

De impact van de nieuwe machineverordening mag niet worden onderschat. Daarom is het voor bakkerijen en machinebouwers in de bakkerijsector essentieel om nú al te beginnen met de voorbereidingen. Machines die niet voldoen aan de nieuwe normen kunnen leiden tot boetes, stillegging van productie en ernstige reputatieschade.

Maar belangrijker nog, onveilige machines vormen een directe bedreiging voor het welzijn van werknemers. Daarnaast hebben bedrijven die vroeg beginnen met de voorbereidingen concurrentievoordeel door een efficiënter en veiliger productieproces.

Componenten van een veilige machineoplossing 

Oplossingen voor zorgeloos machinegebruik die voldoen aan alle veiligheidsnormen, bestaan vaak uit:

Veilige oplossing die aansluit bij jouw behoeften

Onze experts van Safe Machine & Factory snappen met welke uitdagingen de bakkerijsector te maken heeft. Door onze jarenlange ervaring en expertise in machineveiligheid creëren wij op maat gemaakte oplossingen voor machineveiligheid die naadloos aansluiten op jouw behoeften. Wij zijn overtuigd van de kracht van samenwerking – met jou en met onze gespecialiseerde partners. Wij bieden volledige ondersteuning. Van advies over naleving van de nieuwe wetgeving tot integratie van veiligheidscomponenten in bestaande infrastructuren. Daarnaast verzorgen wij trainingen voor personeel zodat iedereen begrijpt hoe en waarom deze veiligheidsmaatregelen essentieel zijn.

 

 

Neem vandaag nog contact op met Isotron om een afspraak te maken. Wij helpen je bij het navigeren door de veranderende regelgeving en het implementeren van de nieuwste machineveiligheidsoplossingen.

file (1)