Isotron | Inzichten & Nieuws

Machineveiligheid voorop: bereid je nu voor op de nieuwe EU veiligheidsnormen

Machineveiligheid voorop: bereid je nu voor op de nieuwe EU veiligheidsnormen

Veiligheid van machines is van essentieel belang in moderne industriële processen, waarbij de bescherming van mensen en machines centraal staat. Zeker ook in de F&B sector. Vanaf 2027 zal de huidige Machinerichtlijn 2006/42/EG worden ingetrokken. Op dat moment worden de regels uit de nieuwe Verordening voor Machines (EU 2023/1230) definitief van kracht.

Dat klinkt nog ver weg. Maar een goede voorbereiding is cruciaal om straks te voorkomen dat jouw machines niet meer aan de gestelde eisen voldoen. Anders loop je het risico op boetes, verplichte terugroepacties of zelfs een verbod op verkoop.

We begeleiden jou graag bij de voorbereiding op de nieuwe Verordening voor Machines (EU 2023/1230). En we ondersteunen bij een vlekkeloze en succesvolle implementatie van deze safety automation oplossingen.

Betrouwbare productie met maximale efficiëntie

Ook de voedingsindustrie staat voor unieke uitdagingen op het gebied van kwaliteit, volumes en eisen voor hygiëne, traceerbaarheid en veiligheid. Door de groeiende wereldbevolking en snel veranderende productieomgevingen is geavanceerde technologie essentieel om een betrouwbare productie te kunnen garanderen. Om maximale efficiëntie te behalen, moet het productieproces flexibel, schaalbaar en veilig zijn.

Verordening voor Machines verbetert veiligheid en digitalisering

Er zijn een paar belangrijke verschillen tussen de oude Machinerichtlijn (2006/42/EG) en de nieuwe Verordening voor Machines (EU 2023/1230). Met de aanstaande nieuwe EU veiligheidsnorm worden er strenge gezondheids- en veiligheidseisen gesteld aan het ontwerp en de constructie van machines in verschillende sectoren. Van logistiek tot aan de voedingsmiddelenindustrie. Dit omvat onder andere het minimaliseren van risico's op letsel door bijvoorbeeld snijdende of bewegende onderdelen. En de implementatie van veiligheidssystemen.

Daarnaast wordt het steeds eenvoudiger om (autonome) robotica, Internet of Things (IoT) en AI te integreren in het productieproces. Dit verbetert niet alleen de gezondheid en veiligheid, maar stimuleert ook de digitalisering in de industrie.

Een veilige machine

Investeren voor tijd- en kostenbesparing

De aanstaande verordening vraagt om op maat gemaakte oplossingen voor machineveiligheid. Om aan de nieuwe eisen te gaan voldoen, moet je investeren in innovatieve safety oplossingen. Naast het voorkomen van boetes, wordt de investering ook terugverdiend door efficiëntere processen en besparing van tijd en kosten in je productieproces.

Goede voorbereiding is key

Ook al klinkt 2027 nog ver weg, het is zeker geen ver-van-je-bed show. Het is namelijk van cruciaal belang om nu al te starten met de voorbereidingen op de nieuwe verordening om verschillende redenen.

  • Voorkomen van juridische en financiële consequenties. Een goede voorbereiding voorkomt dat machines niet aan de nieuwe eisen voldoen. Als de strikte regels niet worden nageleefd, kan dit leiden tot boetes, verplichte terugroepacties of zelfs een verbod op verkoop.
  • Tijdige implementatie van veiligheidsmaatregelen. Door vroegtijdig te beginnen, krijgen bedrijven voldoende tijd om de nodige veiligheidsmaatregelen te implementeren en te testen. Hierdoor weet je zeker dat jouw machines gereed zijn vóór de deadline in 2027.
  • Behalen van concurrentievoordeel. Bedrijven die vroeg beginnen met de voorbereidingen hebben een voorsprong op hun concurrenten doordat zij efficiënter en veiliger gaan produceren.

Veilige en productieve geautomatiseerde werkomgeving

Door de digitaliseringsslag in de industrie wordt de implementatie van slimme safety toepassingen mogelijk gemaakt. Denk bijvoorbeeld aan:

  • Het veilig maken van cobots/robots die naast menselijke operators werken om repetitieve taken uit te voeren waardoor het risico op letsel wordt verminderd.
  • Real-time monitoring van machines om veiligheidsproblemen vroegtijdig te detecteren en te voorkomen.
  • AI-gebaseerde systemen die machinegedrag analyseren en voorspellend onderhoud uitvoeren, waardoor de kans op storingen en ongevallen wordt verminderd.

Deze digitale innovaties bieden veel voordelen voor bedrijven. Zo wordt de veiligheid op de werkvloer verbeterd. Het leidt tot een lager aantal ongevallen en een hogere werknemerstevredenheid. Ook wordt de productiviteit en efficiëntie vergroot door het minimaliseren van downtime en het optimaliseren van productieprocessen. Bovendien zijn er kostenbesparingen bijvoorbeeld doordat schades aan mensen en machines worden voorkomen.

Maar hoe implementeer je de nieuwste oplossingen voor machineveiligheid succesvol? Isotron ondersteunt jou met het creëren van een veilige én productieve geautomatiseerde werkomgeving – volledig afgestemd op jouw wensen.

Diepgaande kennis voor een veilige werkomgeving

Onze specialisten van Safe Machine & Factory begrijpen de uitdagingen en de complexe regelgeving als geen ander. Met onze diepgaande kennis en expertise helpen wij jou in het bereiken van flexibiliteit, schaalbaarheid en bovenal veiligheid binnen jouw machine – en productieprocessen. Samen met jou zorgen wij voor een veilige en productieve werkomgeving.

Met ons brede portfolio van producten van betrouwbare leveranciers die aan de hoogste kwaliteitseisen voldoen, kunnen wij veilige maatwerkoplossingen leveren voor optimale machineveiligheid. Nu en in de toekomst.


Meer informatie

Een goede voorbereiding is het halve werk. Wacht niet tot het allerlaatste moment en start nu al met jouw voorbereidingen voor de nieuwe Verordening voor Machines (EU 2023/1230). Plan een afspraak in om samen te kijken naar de beste automation oplossing voor optimale machineveiligheid.

Wil je ook graag inzicht krijgen in hoe je jouw machine en productieprocessen in de Food & Beverage optimaliseert?
Categorie | Food & Beverage
Op zoek naar nog meer inzichten voor de F&B sector?
Ontdek meer