Isotron | Inzichten & Nieuws

De beste oplossing voor een vroegtijdige detectie van contaminatie

De beste oplossing voor een vroegtijdige detectie van contaminatie van producten in de voedingsindustrie

In de voedingsindustrie worden producten geproduceerd die moeten voldoen aan strenge gezondheids- en veiligheidsnormen. Ondanks zorgvuldige controle kunnen bedrijven problemen hebben met de contaminatie van producten. Denk bijvoorbeeld aan de aanwezigheid van vreemde materialen zoals metaal, plastic of glas in een product.

Zo’n vervuiling kan leiden tot productterugroepingen, imagoschade en financiële verliezen. In deze blog laten wij zien hoe een geautomatiseerd systeem jou kan helpen om contaminatie snel en eenvoudig te detecteren en te verwijderen.

Onnodige downtime productielijn voorkomen

Contaminatie en vreemde materialen, zoals stof, deeltjes, of haren, zijn nog steeds een van de belangrijkste oorzaken van productterugroepingen in de medische hulpmiddelen, farmaceutische en voedings- en drankenindustrie. De vreemde objecten kunnen variëren in grootte, vorm en materiaal. Hierdoor zijn ze moeilijk te detecteren met traditionele vision methoden. Bovendien moet het detectiesysteem snel genoeg werken om bij te blijven bij de hoge snelheid van de productielijnen. Alleen zo wordt de productie niet onderbroken of vertraagd. Onnodige downtime van de productie brengt immers hoge kosten met zich mee.

Handmatige kwaliteitsinspecties niet 100% accuraat

Het waarborgen van consistente productkwaliteit met minimale inspanning van de operator verbetert en behoudt de merkreputatie. Dit terwijl het de productiviteit maximaliseert op een kostenefficiënte manier. Vertrouwen op handmatige kwaliteitsinspecties door operators kan kostbaar zijn en is niet 100% accuraat. Vooral niet bij het zoeken naar defecten in productieomgevingen met hoge snelheid.

Operators moeten eentonige en herhalende taken uitvoeren zoals het kijken door microscopen op een werkbank. Vanwege de grote variatie in producten en potentiële afwijkingen is traditionele machine vision een duur en inefficiënt proces. Dit omdat het tijdrovend is om te ontwikkelen en te optimaliseren voor een inspectie afhankelijk van de operator.

Afwijkingen razendsnel detecteren met een geautomatiseerd systeem

Afwijkingen razendsnel detecteren met een geautomatiseerd systeem

Een geautomatiseerd systeem zorgt dat je profiteert van een snelle, voordelige en veilige productcontrole zonder onderbreking in jouw productielijn. Cognex AI-aangedreven technologie lokaliseert, analyseert en classificeert complexe contaminatieproblemen in real-time. Hiermee voorkom je dat vreemde objecten de toeleveringsketen binnendringen — alles van pakbevestiging tot micro-contaminatie op lijnen met een hoog volume.

Inspecties optimaliseren met de voordelen van automatisering

Op AI gebaseerde oplossingen combineren de op mensen lijkende inspectiecapaciteiten met de voordelen van automatisering, schaalbaarheid en herhaalbaarheid van een gecomputeriseerd systeem. Dit wordt versterkt door het gebruik van robotica. Hiermee wordt gezorgd dat machinale handelingen en visuele hulpmiddelen naadloos samenwerken om de meest complexe afwijkingen razendsnel te inspecteren die anders door operators gemist hadden kunnen worden.

Het eindresultaat is minder terugroepacties, lagere kosten voor revisie en volledige productbeeldregistratie en traceerbaarheid.

Samenstelling van een machine vision systeem

Voor de beste resultaten, bestaat de oplossing van een Cognex machine vision systeem altijd uit:

  1. Vision Camera's: High-resolution camera's worden strategisch geplaatst langs de productielijn om gedetailleerde beelden van elk product te maken.
  2. Verlichting: Speciaal ontworpen verlichting verbetert het contrast tussen de producten en eventuele contaminanten om de detectie te vergemakkelijken.
  3. Software: Cognex software analyseert de beelden in real-time. De software gebruikt geavanceerde algoritmen om afwijkingen, zoals vreemde objecten of inconsistenties in het product, te identificeren. De parameters kunnen eenvoudig worden aangepast aan verschillende productlijnen en soorten contaminanten.

Systeem op maat voor verbeterde productveiligheid en -kwaliteit

Voor de installatie van deze geautomatiseerde oplossingen werken wij samen met onze betrouwbare partners. Bij de initiële instellingsfase wordt het systeem volledig afgestemd op specifieke producteisen en contaminatieprofielen. Daarna wordt het personeel stap voor stap getraind in de bediening en het onderhoud van de nieuwe apparatuur zodat zij hier veilig, zelfstandig en efficiënt mee kunnen werken.

Met de implementatie van een Cognex Machine Vision systeem wordt de productveiligheid- en kwaliteit aanzienlijk verbeterd in de voedselverwerkende industrie. De oplossing voldoet aan alle industrienormen en de hoge consumentenverwachtingen.

Voordelen:

  • Verbeterde veiligheid: Het systeem vermindert het risico op gezondheidsgevaren voor consumenten door de vroege detectie en verwijdering van verontreinigde producten.
  • Kostenbesparing: Het vermijden van lange downtime van de productielijn, productterugroepingen, imagoschade, en alle gevolgen van dien.
  • Efficiëntie: De hoge snelheid en nauwkeurigheid van het Cognex-systeem zorgen ervoor dat de productie niet vertraagt terwijl de kwaliteitscontrole wordt verbeterd.
  • Flexibiliteit: Het systeem kan eenvoudig worden aangepast en opnieuw geconfigureerd voor verschillende productlijnen en soorten besmettingen, waardoor het een veelzijdige oplossing is voor meerdere productiefaciliteiten.


Meer weten over de mogelijkheden van een geautomatiseerde contaminatieoplossing voor jouw organisatie?

Neem contact met ons op. Dan kijken wij samen met jou naar de beste oplossing die aansluit bij jouw wensen.