Isotron | Inzichten & Nieuws

Hoe Vision technologie de efficiëntie in industriële bakkerijen verhoogt

Ontwerp zonder titel (34)

Een grote bakkerij produceert dagelijks duizenden broden in verschillende vormen en maten. Het handmatig sorteren van deze broden voor verpakking en distributie is tijdrovend, arbeidsintensief en vatbaar voor fouten. Bakkerijen hebben daarom behoefte aan een geautomatiseerde oplossing. Zo wordt niet alleen de procesefficiëntie verhoogd, maar ook de doorvoer verbeterd en de kans op fouten verminderd.

In deze blog laten wij zien welke mogelijkheden er zijn voor nauwkeurige, geautomatiseerde identificatie in het sorteerproces van industriële bakkerijen.

Betrouwbare identificatie van verschillende producten

Het automatiseren van het sorteerproces vereist nauwkeurige identificatie van verschillende soorten brood. Dit gebeurt op basis van grootte, vorm en mogelijk ook op kleur. De oplossing moet verschillende broodtypen correct identificeren, ongeacht hun locatie en oriëntatie op de transportband. Parallel hieraan is het van belang dat de producten ook op kwaliteit worden beoordeeld. We stellen dan een bepaalde threshold in waarbij de broden goed of foutief beoordeeld worden. De broden die niet voldoen aan de gewenste kwaliteit worden vervolgens niet meegenomen in het vervolgproces. In veel gevallen wordt het product d.m.v. robot handling verder verwerkt. Om dit mogelijk te maken stuurt de camera de coördinaten en oriëntatie van de broden naar de robot. In veel gevallen kan de camera direct communiceren met de robot via Ethernet. De robot kan het sorteer- of verpakkingsproces vervolgens verder afhandelen.

 3D camera inspecteert kwaliteit, locatie en oriëntatie van croissants en communiceert dit met de robot

Slimme camera's bieden een uitkomst

Samen met onze partner Cognex ontwikkelen wij Machine Vision-systemen die bestaan uit geavanceerde camera en software om verschillende types brood te herkennen en te sorteren. Het proces ziet er als volgt uit:

  1. Installatie van camera's: Een Cognex vision camera wordt boven de transportband geïnstalleerd. Deze camera is ontworpen om hoogwaardige beelden te leveren onder verschillende lichtomstandigheden.
  2. Beeldverwerking en analyse: De beelden van de broden worden in realtime verwerkt in de Cognex camera. Deze gebruikt geavanceerde algoritmes om de broden te identificeren op basis van vooraf ingegeven kenmerken zoals grootte, vorm en kleur.
  3. Sorteringslogica: Zodra een brood correct is geïdentificeerd, wordt de informatie direct doorgestuurd naar de robot. Deze voert de fysieke sortering uit. Ook kan dit via een PLC die de fysieke sortering van het brood bestuurt via bijvoorbeeld pneumatische duwers of sorteerglijbanen.
  4. Feedback en optimalisatie: Het systeem verzamelt continu gegevens over de sorteerprestaties. Deze gegevens kunnen worden gebruikt om de herkenningsalgoritmen voortdurend te verfijnen en de efficiëntie van het sorteerproces te verbeteren.
In-Sight 3D-L3800

 

In-Sight 3D-L3800

Bekijk het product hier >

In-Sight 3800

 

In-Sight 3800

Bekijk het product hier >

In-Sight D905 Deep Learning

 

In-Sight D905 Deep Learning

Bekijk het product hier >

 

Voordelen

  • Verhoogde efficiëntie: Het Machine Vision-systeem van Cognex kan broden veel sneller, nauwkeuriger en stabieler inspecteren dan werknemers.
  • Kostenbesparing: Door automatisering wordt het proces minder afhankelijk van menselijke arbeid, wat leidt tot aanzienlijke kostenbesparingen in FTE.
  • Verbeterde kwaliteitscontrole: Het systeem vermindert de kans op fouten aanzienlijk, wat resulteert in een hogere productkwaliteit en klanttevredenheid.
  • Flexibiliteit: Het systeem kan eenvoudig worden aangepast aan nieuwe soorten brood. Daarnaast is de oplossing ook schaalbaar en makkelijk uit te breiden bij een hogere productiecapaciteit of veranderende bedrijfsbehoeften.

Volledige automatisering voor hogere productkwaliteit

Door gebruik te maken van slimme vision technologie kan de bakkerij het sorteerproces van brood volledig automatiseren. Dit leidt tot een verhoogde productie-efficiëntie, kostenbesparingen en een hogere algehele productkwaliteit.


Wil je meer informatie over onze Vision systemen? Of wil je dat wij direct meedenken in de mogelijkheden voor jouw organisatie? Neem contact met ons op. We helpen je graag!