Isotron | Inzichten & Nieuws

Automatisering van vleessortering met Cognex machine vision

Vlees classificatie

 

Achtergrond

Een vleesverwerkingsbedrijf wilde zijn efficiëntie en nauwkeurigheid in het sorteerproces verhogen. Het traditionele proces was afhankelijk van handmatige inspectie. Dit was tijdrovend en onderhevig aan menselijke fouten. Het bedrijf wilde overstappen op een geautomatiseerd systeem om de doorvoer te verhogen en de consistentie van de productkwaliteit te waarborgen. Isotron heeft hen geholpen dit te bereiken met een op maat gemaakte machine vision oplossing.

Uitdaging

Vleesproducten variëren sterk in grootte, vorm, kleur en textuur. Dit maakt het sorteerproces complex. Daarnaast moet het systeem snel genoeg zijn om de hoge doorvoersnelheden van de productielijn te ondersteunen. En moet het nauwkeurig genoeg zijn om te voldoen aan strikte kwaliteitsnormen.

Oplossing

Isotron heeft voor het vleessorteringsbedrijf een Cognex machine vision systeem geïmplementeerd om de vleessortering te automatiseren. Dit systeem bestaat uit:

  1. Vision camera's: High-speed camera's zijn geïnstalleerd langs de productielijn om beelden van vleesproducten in real-time vast te leggen.
  2. Verlichting: Speciale verlichting zorgt ervoor dat de camera's consistente, goed verlichte beelden vastleggen. Dit is essentieel voor een nauwkeurige inspectie.
  3. Software: De Cognex VisionPro of In-Sight software analyseert de beelden om kenmerken zoals grootte, vorm, kleur en textuur te identificeren. De software is vooraf getraind met een reeks parameters die overeenkomen met de verschillende kwaliteitsklassen van de vleesproducten.

Drumsticks orientatie applicatie

Voordelen

  • Verhoogde nauwkeurigheid: Door menselijke fouten te elimineren zorgt het systeem voor een consistente en nauwkeurige sortering.
  • Snellere verwerking: Het automatische systeem verwerkt vleesproducten sneller dan tijdens een handmatige sortering. Hierdoor is de algehele productie-efficiëntie toegenomen.
  • Kwaliteitscontrole: Het systeem zorgt voor een consistente kwaliteit van de producten, wat leidt tot hogere klanttevredenheid.
  • Kostenbesparing: De initiële investering in machine vision apparatuur kan aanzienlijk zijn. Maar de besparingen op arbeidskosten en de verbeteringen in productkwaliteit en productie-efficiëntie leveren op langere termijn financiële voordelen op.

Implementatie

Het vleessorteringsbedrijf heeft nauw samengewerkt met Isotron, Cognex en haar partners om het vision systeem te integreren in de bestaande productielijn. Inclusief de installatie van hardware en de configuratie van software. Het personeel is getraind in het gebruik en onderhoud van het systeem. Hierdoor was een soepele overgang naar de nieuwe technologie gegarandeerd.

Door deze technologische upgrade kan het vleesverwerkende bedrijf zijn sorteerprocessen nu optimaliseren. Zo profiteren zij van een efficiëntere productie en hogere productkwaliteit.

 

Meer weten over machine vision

Wil je meer weten over onze machine vision oplossingen? Op onze Vision & Motion pagina vertellen wij je er alles over.

Liever direct aan de slag? Neem contact met ons op en dan kijken wij samen met jou naar de mogelijkheden voor jouw bedrijf.