Isotron | Inzichten & Nieuws

Handhaaf voedselveiligheid in de voedingsmiddelenindustrie

test 1
Bereik traceerbaarheid van producten in de voedingsmiddelenindustrie met Advantech's industriële automatiseringssysteem

Tegenwoordig is traceerbaarheid van producten essentieel voor de voedingsmiddelen- en drankenindustrie. Zo kunnen zij de voedselveiligheid waarborgen en zorgen van klanten wegnemen. In veel landen is traceerbaarheid zelfs een wettelijke vereiste. Door het bijhouden van de volledige productie- en distributiegeschiedenis kunnen leveranciers snel reageren op eventuele problemen. In het geval van een product recall kunnen leveranciers bijvoorbeeld de oorzaak van het probleem achterhalen en distributeurs instrueren het product uit de schappen te halen. Daarom implementeren veel fabrikanten van voedingsmiddelen en dranken industriële automatiseringsoplossingen om de traceerbaarheid van producten te waarborgen.

Advantech, een toonaangevende expert op het gebied van automatiseringsoplossingen, heeft een wereldberoemde ijsfabrikant bijgestaan bij het omzetten van hun handmatige processen naar geautomatiseerde, gedigitaliseerde processen. Hierdoor kon het bedrijf alle producten volgen terwijl ze zich door de toeleveringsketen bewogen. Zo werd product-traceerbaarheid bereikt en de voedselveiligheid gegarandeerd.

Uitdaging

Een Braziliaans ijsbedrijf met meer dan 140 winkels in heel Brazilië wilde een geautomatiseerd gegevensmonitoringsysteem implementeren om hun productie-efficiëntie en traceerbaarheid te verbeteren.

Het wegen en mengen van ingrediënten is een van de belangrijkste processen bij de productie van ijs. Voorheen documenteerden operators, na het wegen en scheiden van de ingrediënten, de hoeveelheden handmatig met behulp van een afgedrukte spreadsheet. Dit verhoogde de kans op fouten, gegevensverlies en onnauwkeurige metingen en mengsels. Het bedrijf had dus behoefte aan een oplossing waarmee ze alle weeg- en meetprocessen en de gegevensverzameling/documentatie konden automatiseren.

Omdat alle productieprocessen handmatig waren, was er bovendien een gebrek aan traceerbaarheid op het gebied van productidentificatie, batchscheiding of zelfs nauwkeurige eindgewichtsmetingen. Dit gebrek aan traceerbaarheid had ook gevolgen voor de logistieke afdeling. Zij hadden hierdoor problemen met het scheiden van bestellingen en het verzenden van de juiste producthoeveelheden.
Het was moeilijk te beoordelen of de operators de productieprocedures nauwkeurig uitvoerden en de juiste metingen deden. Deze afhankelijkheid van handmatige verwerking en gebrek aan product-traceerbaarheid resulteerde in een aanzienlijke hoeveelheid afval en inconsistente productie. Daarom zocht het bedrijf naar een oplossing die hun handmatige processen zou omzetten in geautomatiseerde processen voor eenvoudige tracering en monitoring in elke productiefase. Hierdoor werd verbeterd procesbeheer en operationele optimalisatie vergemakkelijkt.

Oplossing

Voor dit project werkte Advantech samen met een softwarebedrijf om de algehele oplossingsarchitectuur te ontwikkelen. Advantech leverde de hardware, namelijk haar SPC-515 panel PC's, voor het monitoren en beheren van de verschillende productieprocessen en fasen. De panel-pc's werden gebruikt om toegang te krijgen tot het fabricage-uitvoeringssysteem (MES), de materiaalstroom te regelen en het recept te volgen.
Voor het wegen van de grondstoffen werden de panel-pc's via een seriële poort op de weegschaal aangesloten. Zodra een werkorder van de MES is ontvangen en de ingrediënten in de productiemachines zijn ingevoerd, verifieert de panel-pc automatisch het gewicht en de verhoudingen van de ingrediënten in elke productiefase om ervoor te zorgen dat het recept exact wordt gevolgd. Als wordt bevestigd dat de materiaalafmetingen en het recept nauwkeurig zijn, worden de etiketten afgedrukt.

Advantech SPC-515
De Advantech SPC-515 panel PC

De SPC-515 panel-pc van Advantech heeft een IP69K-classificatie en is ingesloten in een SUS 304L roestvrijstalen behuizing die bestand is tegen oxidatie, corrosie en bacteriën. Het platte scherm heeft een hygiënisch ontwerp: het voorkomt de ophoping van vuil en vergemakkelijkt regelmatige hygiëne. In overeenstemming met de DIN EN 1672-2-normen voor voedselverwerkende machines, zijn de SPC-500 HMI's van Advantech gebouwd met speciaal ontworpen schroeven die bestand zijn tegen ophoping van resten wat microbiële besmetting tijdens de voedselverwerking voorkomt. Dankzij seriële poorten en draadloze connectiviteit kunnen de apparaten eenvoudig worden geïntegreerd met de weegschalen.
De flexibiliteit en duurzaamheid van de hardware van Advantech waren de belangrijkste voordelen voor dit project. Omdat Advantech-producten apparaten van andere fabrikanten kunnen ondersteunen, kunnen ze eenvoudig worden geïntegreerd met bestaande legacy-infrastructuur. Naast productflexibiliteit voldeed het hygiënische ontwerp van de hardware aan strenge hygiëne-eisen en zorgde het voor voedselveiligheid tijdens de verwerking.

Voordelen

Door de handmatige productieprocessen te vervangen door een geautomatiseerd systeem, was het ijsbedrijf in staat om inconsistenties en onnauwkeurige metingen te verminderen. Ook werd de product-traceerbaarheid en controle verbeterd voor operationele voorspelbaarheid en minder afval. Door geautomatiseerde gegevensverzameling en -verwerking te introduceren, kon het bedrijf bovendien flexibele monitoring uitvoeren voor preventief onderhoud en procesoptimalisatie.

Advantech's roestvrijstalen HMI-serie

In industrieën zoals de voedingsmiddelen- en drankenindustrie, de farmaceutische industrie en de verpakkingsindustrie moet alle apparatuur voldoen aan strenge eisen op het gebied van hygiëne, robuustheid en betrouwbaarheid. Met all-round IP-bescherming, fanless ontwerp en gebouwd met hoogwaardige industriële componenten, zijn de HMI's uit Advantech's SPC-serie volledig stofdicht en waterdicht. Hiermee voldoen zij aan industriële vereisten en zijn zij bestand tegen gebruik in ruwe omgevingen.


In tegenstelling tot andere apparaten die ter bescherming een omvangrijke schakelkast nodig hebben, heeft Advantech de behuizing van zijn HMI's ontworpen om als waterdichte behuizing te dienen. Met de integratie van een VESA-montagekit of steunarm kunnen deze HMI's dus rechtstreeks op de machine worden geïnstalleerd en wordt de voetafdruk van de apparatuur verminderd.

Meer weten over traceerbaarheid?

Traceerbaarheid is essentieel voor het verzekeren van kwaliteit en efficiëntie. Op deze pagina vertellen we je alle ins en outs over traceerbaarheid in de voedingsmiddelenindustrie.