Isotron | Inzichten & Nieuws

Waarom OT-cybersecurity nú prioriteit moet krijgen: risico’s, regelgeving en oplossingen

 

De belangrijkste ontwikkelingen in OT cybersecurity voor industriële automatisering Isotron

 

Operationele technologie (OT) speelt een onmisbare rol in industriële automatisering. Maar doordat systemen steeds meer verbonden zijn met het internet, stijgt ook het risico op cyberaanvallen. Zo zagen we in 2024 een flinke toename van ransomware, kwetsbaarheden in fabrieksnetwerken en de impact van IT-storingen op productieprocessen.

Met name machinebouwers, fabrikanten en system integrators ervaarden in 2024 toenemende risico’s en uitdagingen rondom cybersecurity. In deze blog ontdek je actuele OT-cybersecurity ontwikkelingen. En krijg je praktische aanbevelingen om jouw organisatie effectief te beschermen.

De belangrijkste ontwikkelingen in OT-cybersecurity

De groeiende connectiviteit van industriële systemen verhoogt de kans op cyberincidenten in industrieën zoals voedselproductie, verpakkingen, waterbehandeling en landbouw. Dit zijn actuele trends in industriële cyberbeveiliging.

1. Stijging van ransomware en OT-inbraken

De productiesector werd in 2024 hard geraakt door ransomware-aanvallen. Daarbij werden systemen stilgelegd en productielijnen verstoord. Vooral in Europa zijn aanvallen op toeleveringsketens een groot risico.

Volgens het Fortinet 2024 State of Operational Technology and Cybersecurity Report ervaarde 73% van bedrijven OT-inbraken tegenover 49% in 2023. Vooral verouderde systemen en zwakke externe verbindingen vormen een groot risico.

2. Gerichte cyberaanvallen op productie en infrastructuur

Productiebedrijven, machinebouwers en fabrikanten van industriële apparatuur blijven populair bij cybercriminelen. Gerichte aanvallen veroorzaken aanzienlijke financiële en operationele schade door downtime en gegevensverlies. Robuuste beveiligingsstrategieën zijn daarom onmisbaar.

3. IT-storingen met wereldwijde gevolgen

Wellicht kun je je de IT-storing van Crowdstrike nog herinneren vorig jaar. Hun mislukte software-update had grote gevolgen voor industriële bedrijven en missie-kritische processen wereldwijd. Fabrikanten ondervonden stilstand omdat fundamentele software op Windows-systemen niet meer functioneerde.

Deze mondiale storing toont het belang van:

  • Testen van updates in een geïsoleerde omgeving.
  • Minder afhankelijkheid van één enkele softwareleverancier.
  • Implementeren van noodprocedures voor kritieke systemen.

4. Optimaliseren van beveiliging externe toegang

Veel organisaties implementeren snel VPN-oplossingen voor externe monitoring. Een goed streven, maar toch risicovol als daarbij niet de juiste beveiligingsmaatregelen worden ingezet. Hierdoor ontstaan nieuwe kwetsbaarheden. Cybercriminelen benutten die eenvoudig om OT-netwerken binnen te dringen.

Secomea biedt een Secure Remote Access-oplossing, speciaal ontworpen voor industriële toepassingen. In tegenstelling tot standaard VPN’s maakt Secomea gebruik van een zero-trust architectuur en granulair toegangsbeheer. Hierdoor krijgen alleen bevoegde personen toegang tot machines en systemen. In deze blog ontdek je meer over Secomea en hun belangrijke nieuwe innovaties.

Waarom kiezen voor Secomea?

5. Strengere regelgeving voor OT-cybersecurity en toeleveringsketenbeveiliging

De laatste jaren is er ook vanuit wet- en regelgeving steeds meer aandacht voor cybersecurity. In de EU verplicht de NIS2-richtlijn en de nieuwe Cyber Resilience Act (CRA) bedrijven om hun cyberveiligheid te verbeteren. Bovendien dwingt het fabrikanten om de cybersecurity van hun leveranciers actief te waarborgen. Dit betekent dat bedrijven strengere controles moeten uitvoeren op de software en hardware die zij in hun productieprocessen integreren.

6. Implementatie van Zero Trust-beveiliging in industriële omgevingen

Het Zero Trust-model wordt steeds vaker toegepast in OT-omgevingen. Kernprincipes hiervan zijn:

  • Granulaire toegangscontrole: gebruikers krijgen alleen toegang tot wat strikt noodzakelijk is.
  • Continue verificatie: apparaten en gebruikers worden constant gecontroleerd.
  • Microsegmentatie: netwerken worden opgesplitst om kritieke OT-componenten te isoleren.

7. Tekort aan OT-cybersecurityspecialisten

Het tekort aan gekwalificeerde OT-cybersecurityprofessionals blijft een uitdaging. Bedrijven investeren in trainingen voor bestaand personeel om hen bewust te maken van cyberrisico’s. Ook AI-gestuurde monitoringtools worden ingezet om dreigingen sneller te detecteren.

Daarnaast staat Isotron klaar met praktische ondersteuning op afstand. Onze experts verrijken de kennis van jouw team over regelgeving en de implicaties hiervan op systemen en productieprocessen. Zo blijf je ook met minder collega’s aan alle strenge eisen voldoen.

 

 

Praktische OT-cybersecurity maatregelen

Elke organisatie kan morgen getroffen worden door cybercriminelen. Voorkom dat jouw bedrijf slachtoffer wordt door deze maatregelen te volgen voor een verbeterde cyberveiligheid.

  1. Implementeer Zero Trust Architectures (ZTA): geen enkel apparaat of gebruiker krijgt automatisch toegang zonder verificatie.
  2. Ontwikkel een OT-specifiek patchmanagementbeleid: plan updates zorgvuldig en maak gebruik van virtuele patches.
  3. Gebruik OT-gericht SIEM en monitoring: AI-gestuurde tools helpen afwijkingen sneller te detecteren.
  4. Versterk de beveiliging van externe toegang: maak gebruik van Secure Remote Access-oplossingen zoals Secomea, in plaats van generieke VPN’s.
  5. Voer regelmatige IT- en OT-beveiligingsaudits uit: test systemen en laat security assessments uitvoeren door experts.
  6. Actualiseer het incidentresponsplan en voer tests uit: oefen cyberaanvallen met zowel IT- als OT-teams en houd offline back-ups bij.
  7. Train medewerkers over OT-specifieke risico’s: verminder phishingaanvallen en social engineering via gerichte training.
  8. Versterk de beveiliging van de toeleveringsketen: werk samen met leveranciers en implementeer compliance-tools.


Hoe Isotron jouw bedrijf veiliger maakt

Veiligheid vraagt om voortdurende aandacht. Zeker in de maakindustrie moet je scherp blijven op nieuwe digitale dreigingen. Dankzij Secomea minimaliseer je niet alleen risico’s, maar zorg je vooral voor betrouwbare en veilige bedrijfsprocessen. 

Benieuwd hoe wij jouw bedrijf kunnen ondersteunen met een verbeterde cybersecurity?
We helpen je graag met technologie op maat!